Magisk vecka

Den senaste veckan har varit minst sagt speciell, i alla fall om man är norrskens-junkie som jag tydligen har blivit på senare år.

Natten mot min födelsedag var det ett spektakulärt norrsken som varade i över sex timmar utan avbrott, ett sånt där norrsken som utgår från en punkt rakt upp och exploderar ut åt alla håll samtidigt så att man ser att jorden/atmosfären är klotformad. Dansande och virvlande i rosa och grönt där emellan. Eftersom jag är nybörjare på norrskensfotografering så har jag inte riktigt fått kläm på inställningarna än, men en helt okej bild finns sist i natur-galleriet om du är nyfiken.

På hemvägen stannade vi till mitt ute i skogen vid en åker för att ta en sista bild, precis när jag är färdig så ser vi ett starkt sken i ögonvrån. Tjugo meter från mig kommer ett grönt, gnistrande ljusklot flygande, jag hinner se det i ett par sekunder innan det landar på åkern och slocknar. Vi kör därifrån direkt och försöker samtidigt googla vad det kan ha varit, inte en helt lätt uppgift då allt som är lysande och grönt tydligen är UFOn… De enda som låter rimligt är att det var en klotblixt/kulblixt eller att det hade något samband med det meteoridfall som inträffade i Jämtland den natten. Hur som helst så var det en intressant upplevelse.

Natten efter bjöd på ett till lite mindre norrsken och idag sprack dom mörka molnen upp precis kl 11 så att vi fick se solförmörkelsen när den var som störst.

Norrsken 17/3 2015

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+